چرم گیاهی ،تاریخچه ای با اصالت در صنعت چرم که به محیط زیست کمک کرد. برای بسیاری از افرادی که طرفدار محصولات چرمی هستند ،توجه به مسائل محیط زیستی و اثراتی که صنعت چرم بر آن می گذارد ،حائز اهمیت است . بسیاری از افراد فکر می کنند چرم گیاهی تنها چند سالی هست که محصولاتی با تنوع و جذابیت وارد بازار تولیدات چرمی کرده ،اما در اصل تولید چرم گیاهی از سال 1920 آغاز شده . قبل از اینکه مختصر نگاهی به تاریخچه چرم گیاهی و انواع رایج موجود در بازار بپردازیم ،ابتدا دلایل محبوبیت و جایگزینی چرم گیاهی به جای چرم طبیعی را بررسی می کنیم .
اهمیت این مسئله که صنعت چرم از جمله سودمندترین فعالیت تجاری پرسود در سرتاسر دنیا محسوب می شود به طوریکه سالیانه بالاتر از هشتاد میلیارد سود حاصل خرید و فروش محصولات چرمی از معاملات تجاری بدست می آید،غیر قابل انکارست. در عین حال ،این صنعت آسیب زیادی به واسطه استفاده از مواد شیمیایی مضرکه سبب آلودگی محیط زیست هستند ، وارد کرده و تا حدودی مورد انتقاد قرار گرفته است .بنابراین، مسئله حفظ محیط زیست و حمایت از حیوانات چه برای اشخاصی که طرفدار چرم هستند و چه فعالان محیط زیست و حمایت از حیوانات ،به دغدغه ای جدی تبدیل گشته است . به طور کلی دو روش اصلی برای تولید چرم در هنگامی دباغی پوست وجود دارد :
- کرومی
- مواد گیاهی
دباغی چرم با استفاده از مواد شیمیایی (کروم )
دباغی پوست حیوانات به کمک مواد شیمیایی ،در صنعت چرم سازی با استفاده از نمک های کروم که نوعی منشا معدنی دارند ،انجام می شوند . در این روش،فضاهای خالی بین سلولی در پوست خام حیوان را به وسیله مواد شیمیایی کرومی ،رنگ می دهند .دباغی پوست به شیوه کرومی ، حجم عمده تولید چرم به روش سنتی در جهان را به خود اختصاص می دهد .به دلیل وجود پیچیدگی هایی در تولید مراحل دباغی پوست ، هزینه های نسبتا زیادو همچنین دوام بالا که در مقایسه با دباغی به روش گیاهی سه برابر بیشترست ،استفاده از مواد شیمیایی رایج تر از کاربرد مواد گیاهی ست.به علاوه در مرحله نهایی ،پوست دباغی شده با کروم از نرمی و انعطاف قابل توجهی در مقایسه با روش گیاهی ست. اگرچه امروزه ، ایالت هایی مانند اروپا و آمریکا ، مجوز استفاده از چنین روشی را برای تولید محصولات چرمی ندارند.به بیان دیگر کالاهای چرمی تولید شده به روش کرومی ،اجازه ی به فروش رسیدن در بازار را ندارند . بنابراین این روش عمدتا در کشور های توسعه نیافته ،بسیار متدوال است .
فهرست مطالب
دانستنی های جذاب در تفاوت چرم کرومی از چرم گیاهی که باید بدانید !
- دباغی پوست با استفاده از مواد گیاهی
تولید چرم به روش گیاهی ،آسیبی به محیط زیست نمی رساند . از آنجایی که پوست،نوعی پلیمر طبیعی محسوب می شود از پروتئین تشکیل شده است . برای ایجاد تغییرات لازم روی پوست حیوان ، در این نوع روش دباغی از تانن های گیاهی استفاده می شود .تانن ها اغلب به صورت پودر هستند و پس ازترکیب شدن با آب در غلظت های مختلف ،به تدریج پوست را در پایین ترین و بالاترین غلظت برای افزایش مقاومت و تولید چرم مرغوب به مراتب تکرار می کنند .
واژه تانن ،از ریشه یک لغت آلمانی به معنای “صنوبر” است و از جمله تانن های گیاهی مورد استفاده در صنعت چرم ،می توان به درخت بلوط،فندق ،توسکا و میموزا اشاره کرد . در نهایت ،تانن ها به وسیله ی پیوندی که با پروتئین موجود در پوست برقرار می کنند سبب جذب کردن آبی که در پوست وجود دارد می شوند .به عبارت دیگر ، تانن ها در افزایش جذب آب محصور شده در کلاژن پوست شده و خود را جایگزین مایع حذف شده می کنند . بنابراین می توان نتیجه گرفت که محصول چرم نهایی بدست آمده ازین روش کاملا سفت وخشک نیست و همچنان انعطاف پذیری خود را به همراه دارد .اما ایرادی که در این روش وجود دارد که در نهایت سبب جایگزینی آن با روش کرومی شد ،طولانی بودن فرآیند دباغی با مواد گیاهی است . به طور کلی این فرآیند مکررا و با فاصله زمانی متعدد اجرا شود و گاهی ممکن است از یک روز تا پانزده ماه به طول بیانجامد تا در نهایت میزان آبی که در پوست وجود دارد به طور کامل تخلیه و تانن جایگزین شود .
مسئله استفاده از چرم مصنوعی ،اولین بار در کشور آلمان و خلل جنگ جهانی اول و دوم مطرح شد .زمانیکه استفاده از چرم طبیعی مانند بسیاری از مواد دیگر جیره بندی شد.بنابراین شرکت های آلمانی به دنبال پیدا کردن جایگزین مناسب به جای استفاده از چرم طبیعی افتادند وبرای اولین بار از خمیر کاغذ تغییر داده شده استفاده کردند. اما محبوبیت این ماده که عنوان جایگزین چرم طبیعی در تولید محصولات به کار برده شد برای مدت زیادی دوام نیاورد . از آن پس در سال 1920 ،جایگزین دیگری به نام نایوگاید،در کارخانه لاستیک سازی در ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار گرفت که دارای کیفیت ،دوام و ظاهری مشابه چرم طبیعی بود به همین علت به سرعت،جایگاه محبوب خود را پیدا کرد .
اما در پاسخ به این سوال که چرم مصنوعی ،دقیقا از چه زمانی به صورت رسمی در صنعت چرم شناخته شده و معرفی شد باید متذکر شد که در سال 2009 میلادی ، استلا مک کارتنی ،فعالیت های خود در حوزه مد و فشن را بر پایه وجدان انسانی در استفاده نکردن از هر گونه خز یا چرم تهیه شده از پوست حیوانات گسترش داد و در راستای ایجاد برندی لوکس و قدرتمند در عین حال سازگار با محیط زیست به موفقیت های بزرگی دست پیدا کرد . بنابراین وی اولین کیف چرم ساخته شده از چرم گیاهی یا وگان را در سال 2009 معرفی کرد . این شرکت از آغاز فعالیت خود تا به حال بیش از یک میلیون از محصولات خود را به فروش رسانده و از مرگ تقریبا 400000 هزار گاو جلوگیری کرده است و تلاش های وی بر دو پایه اصلی همواره استوار است :
- استفاده و ترویج فرهنگ کاربرد مواد سازگار با محیط زیست
- کاهش اثرات مخرب زیست محیطی حاصل از تولید چرم
به جز استلا مک کارتنی ،برند های مختلفی در طی سال های متمادی ،تلاش های گسترده ای در زمینه تحقیق و تولید محصولات چرم گیاهی انجام داده اند و امروزه به جرات می توان گفت که چرم گیاهی در مقیاسی وسیع از مواد اولیه ای چون چوب پنبه ،قارچ ،قهوه ،انبه ، سیب ، موز و با تازگی کاکتوس تهیه می شود .
برای تولید چرم گیاهی چه مراحلی باید طی شود ؟
به طور کلی فرآیند تولید چرم گیاهی شامل چهار گام متمایز است .
- مرحله اول
در این مرحله ابتدا می بایست ماده پایه مناسب را انتخاب کنیم که به طور معمول از الیاف پلی استر که قابل بازیافت در محیط هستند و یا الیاف کتان استفاده می شود .
- مرحله دوم
چرم مصنوعی (Faux Leather) که با نام چرم پلی اورتان (Pleather) نیز شناخته می شود ،ترکیبی از یک لایه روکش به نام Skin و یک لایه اسفجی از پلی وینیل کلراید (PVC ) ویا پلی اورتان (PU) بدست می آید. در این مرحله استفاده از ماده ای با ماهیت پلاستیکی برای برقراری اتصال و پیوند بین مواد مانند پلی وینیل کلراید (PVC) و یا پلی اورتان (PU) در دستور کار قرار دارد . شایان ذکر است که PVC و PU از جمله پرفروش ترین پلیمر های معروف پلاستیک هستند که تقریبا تمامی اقلام چرمی وگان یا چرم گیاهی از پلاستیک مبتنی بر سوخت فسیلی ساخته می شوند و استفاده از سوخت های فسیلی نیز باعث آسیب رساندن به محیط زیست ،حیوانات و تغییرات آب و هوایی می شود .بنابراین جایگزین کردن چرم گیاهی یا مصنوعی به جای چرم طبیعی بدین معنی نیست تاثیری در به خطر انداختن زندگی حیوانات ویا ازبین بردن آن ها ندارد .علاوه بر این ،محصولات چرمی تولید شده از مواد گیاهی دوام نسبتا پایینی نسبتا به چرم حیوانی دارند و به هنگام سوزاندن آن ها در محل دفن زباله ها ،مواد شیمیایی سمی مضر آزاد می شود .
- مرحله سوم
ماده پلاستیکی انتخاب شده در مرحله دوم از جنس PVC یا PU ذوب شده و اتصال بین پلاستیک و ماده پایه اتفاق می افتد .
- مرحله چهارم
چرم مصنوعی بدست آمده و آماده برش زنی توسط دستگاه به اندازه های مختلف برای تولید محصولات چرمی خواهد بود .
در ادامه بونتی ،قصد دارد تا اطلاعاتی از هر کدام از چرم های رایج گیاهی در اختیار شما عزیزان قرار بدهد .
چرم قهوه
چرم قهوه از ضایعات قهوه به همراه ترکیبی از سایر مواد طبیعی (یا بطری های پلاستیکی بازیافت شده ) بدست می آید . برای تهیه یک فنجان قهوه ،تنها به اندازه 1% از در فنجان استفاده شده و 99% باقی مانده هدر می رود و سرنوشت آن ها ختم به منطقه دفن زباله می شود.
چرم قهوه ،اولین بار توسط فردی به نام آلیس جنبرگ ساخته شد . به گفته وی ،جمع آوری ضایعات قهوه از کافه ها تا حد زیادی در فرآیند تولید به نفع آن ها خواهدبود .بنابراین قهوه جمع آوری شده ابتدا شسته و خشک خواهند شد و سپس آسیاب شده تا پودر مناسبی از آن ها بدست بیاید. ترکیب پودر با یک ماده اتصال دهنده و مواد افزونی مورد نیاز ،سبب تولید محصولی فشرده به شکل ورقه می شود که به عنوان روکش روی محصولات چرمی استفاده می شود.
چرم گیاهی از قهوه
چرم گیاهی قارچ
قارچ ها نیز بسیار متنوع هستند ، در اغلب موارد در طبیعت به خودجوش رشد می کنند وحتی می توان از ضایعات قهوه برای برای پرورش انواع قارچ نیز استفاده کرد . استفاده از کلاهک قارچ برای ساخت کالاهای چرمی با بهره گیری از روش های دباغی و یا سلول های میسیلیوم امکان پذیرست که بسیار انعطاف پذیر تر ،نرم تر و دارای قابلیت تنفس بیشتری نسبت به چرم حیوانی ست.Mylo ،نام اولین چرم گیاهی ست که از قارچی به نام میسیلیوم (Mycelium) تشکیل شده و عمدتا تجدید پذیر است.بنابراین از چرم قارچ برای تولید محصولاتی مانند کیف ،کفش ،کمربند و غیره استفاده می شود .
چرم گیاهی تولید شده از قارچ
چرم آناناس
چرم آناناس در دسته چرم های لوکس و در دسته ی با ارزش ترین چرم گیاهی شناخته می شود که منشا عمده فعالیت در حوزه صنعت چرم و خط تولید انحصاری آن در کشور فیلیپین است . این چرم از ضایعات برگ های درخت آناناس ساخته می شود . بنابرین رواج تولید این چرم برای کشاورزان نیز بسیار سود آور بوده است چرا که آن ها نیز می توانند به وسیله فروش ضایعات درخت های آناناس نیز کسب درآمد داشته باشند . پس ازینکه الیاف مورد نظر به عنوان ماده اولیه به کارخانه فرستاده می شود ،زیست توده باقی مانده می تواند به عنوان کود در مزارع آناناس نیز استفاده شود.برای مثال ،برند Ananas Anam ،داستانی معروف از تلاش های دکتر کارمن ،یک الگوی موفق برای زنان محقق و پیشگامان مد است که پس از سال ها تلاش و تحقیق در حوزه چرم های صنعتی برای جلوگیری از آسیب های زیست محیطی بسیار که چرم حیوانی می تواند به ارمغان بیاورد ،چرم جدیدی به نام Piñatex را به بازار معرفی کرد که از برگ درخت آناناس ساخته شده و ورقه های چرمی Piñatex را از طریق شرکت به فروش می رساند .
چرم آناناس
بافت Piñatex مشتکل از الیاف طبیعی و اسید پلی لاکتیک ( Poly (lactic acid) fibers ) یا به اختصار PLA است که خاصیت تخریب پذیری دارد.با این حال به دلیل استفاده از رزینی بر پایه نفت ، که تجزیه پذیر نیست ،همچنان می تواند برای محیط زیست مضر باشد و به سختی دفع شود .
از طرف دیگر ،برای تولید Piñatex از فلزات سنگین ،مواد شیمیایی یا سمی استفاده نمی شود که به طور بالقوه به محیط زیست ،حیوانات و افرادی که با آن سروکار دارند آسیبی نمی رسد.اما این شرکت در حال اختصاص دادن زمان زیادی برای مطالعه و تحقیق بر روی یک پوشش بیولوژیکی ست که آن را در آینده به ماده ای زیست تخریب پذیر تبدیل کند .
چرم چوب پنبه چیست و چه کاربرد هایی به عنوان چرم گیاهی پرکاربرد دارد ؟
چرم چوب پنبه به وسیله سلول هایی که در پوسته بیرونی درختان بلوط چوب پنبه ای ،تولید می شود که به صورت طبیعی و خودکار رشد می کنند . این درخت ها عمدتا در کشور های پرتغال و اسپانیا وجود دارند .یعنی محلی که درخت بلوط ،بیست و پنج سال بعد از اولین برداشت مجددا رشد می کنند .به عبارت دیگر ،درخت بلوط بیست و پنج ساله تنها کاندید مناسب برای تولید چرم چوب پنبه محسوب می شود .البته برای بدست آوردن چوب این درخت به هیچ وجه ،درختی قطع یا آسیب نمی بیند چرا که تنها تراشیدن لایه بیرونی درخت ،برای بدست آوردن ماده اولیه کافی خواهد بود .
چوب پنبه ،بعد از گذشت حدودا شش ماه در فضای آزاد خشک شده ،سپس به صورت پخته یا بخارپز در می آید تا قابلیت کشسانی و ارتجاعی بیشتری بدست بیاورد.در نهایت ،چوب پنبه ها را تحت فشار و گرمای زیاد قرار می دهند تا به بلوک هایی برای مناسب برای تولید محصولات تبدیل کنند و در انتها ، توسط دستگاه های مخصوص به برش های نازک برای چرم چوب پنبه ،برش داده می شود .
چرم چوب پنبه بسیار محکم است و به لطف ساختاری مشابه لانه زنبور ، دربرابر سائیدگی بسیار مقاوم است و از ضریب اصطکاک بالائی نیز برخوردارست و جالب است بدانید ،این ماده به دلیل استحکام و دوام بالایی که دارد توسط NASA در شاتل های فضایی نیز استفاده می شود . چرم چوب پنبه در تولید لوازم چرمی مانند کیف پول ،کمربند و غیره کاربرد دارد .همچنین به دلیل خاصیت تخریب پذیری وبازیافتی بودن ،جلوگیری از جنگل زدایی و بیان زایی مورد توجه برخی از تولید کنندگان مطرح و طراحان مد قرار گرفته است.
چرم گیاهی چوب پنبه
آیا چرم سیب، چرم گیاهی محسوب می شود ؟
در ساخت و تهیه چرم سیب نیز مانند دیگر محصولات تهیه شده از چرم گیاهی ،هیچ گونه پوست حیوانی دخالت ندارد. استفاده از محصولات چرمی برای آن دسته از افرادی که علاقه بسیاری به استفاده از چرم گاوی و کرکی دارند ،بسیار مناسب است . پس از تهیه آب سیب ،تفاله آن باقی می ماند که معمولا دور ریخته می شود .بنابراین برای تهیه چرم سیب ، ضایعات سیب بدست آمده ابتدا خشک و سپس به پودرتبدیل می شود .این پودر با رنگدانه ها و ماده پایدار کننده و پوشش دهنده ترکیب شده و در نهایت ،مخلوط بدست آمده را روی یک بوم پهن می کنند تا به ماده ای تبدیل شود که قابلیت نامگذاری به عنوان چرم گیاهی و یا چرم وگان را داشته باشد.
در روشی دیگر ،ماده بدست آمده حاوی 50% فیبر سیب است وبا استفاده از هسته ها و پوست های دور ریخته شده از صنایع غدایی ،ابتدا آن را در کارخانه به صورت پوره درآورده و روی یک ورقه جامد پهن می کنند تا زمانی که تقریبا تمامی رطوبت آن از بین برود و به یک ورقه انعطاف پذیر تبدیل شود ، در گام بعدی با ترکیب با یک پلی اورتان چرم گیاهی ایجاد می شود .از آنجایی که چرم سیب بسیار بادوام است برند تجاری Veerah بعد از گذشت شش سال مطالعه و تحقیق برای روی افزایش کیفیت و بهره وری از چرم سیب در تولید کفش چرمی پیش گام شد.محصولات چرمی تولید شده توسط این برند بسیار زیبا ،با دوام و برخوردار از کیفیتی بی نظیر مشابه چرم واقعی هستند . علاوه بر آن،چرم سیب مشابه چرم طبیعی نیزبه علت داشتن منافذ موجود روی پوست سیب ،قابلیت تنفس دارد و از خاصیت ضد آلرژی نیز برخوردار ست.
علاوه بر Veerah برند های معروف دیگری مانند Luxtra London، Womsh، Happy Genie نیز از چرم سیب در تولید محصولات خود استفاده می کنند. همچنین برند Apple Girl که یک برند دانمارکی ست که بخشی از محصولات چرمی خود را به وسیله آب میوه وسیب تولید می کند .علاوه بر آن، شرکت دیگری در روتردام (هلند ) وجود دارد برای تولید چرم از میوه انبه بهره برداری می کند . چرم بدست آمده از گیاهان می توانند هم سفت و خشک و هم انعطاف پذیر باشند.
چرم گیاهی سیب
آیا چرم کاکتوس، یک چرم گیاهی ست ؟
چرم کاکتوس یک نمونه از چرم های پایدار و باکیفیت چرم گیاهی است که محل تولد آن از کشور مکزیک شروع می شود . آدرین لوپز ولارده و مارته کازارز از مخترعان مواد و بنیان گذارن کمپانی Desserto هستند که برای اولین بار از چرم کاکتوس در تولید کالاهای چرمی استفاده کردند. قبل از آن ،هردوی آن ها در صنایع خودرو سازی ،تولید روکش چرمی مبلمان و صنعت مد فعالیت کرده بودند.پس از اطلاع از تاثیرات زیست محیطی استفاده از چرم طبیعی ،تصمیم به اختراع ماده ای پایدار و مشابه خواص چرم گرفتند و پس از دو سال تحقیق و توسعه اقدام به ثبت اختراع وتولید چرم کاکتوس کردند.فرآیند تولید چرم کاکتوس بسیار پایدار ست و مواد اولیه از نوعی کاکتوس در یک مزرعه ارگانیک از کاکتوس هایی که دارای پوستی ضخیم و زمخت مشابه ضخامت پوست حیوانات است ، در ایالت Zacatecas در مکزیک بدست می آمد .برای تهیه چرم کاکتوس ، فقط برگ های بالغ آن برداشت می شود و هسته کاکتوس دست نخورده باقی می ماند .مجددا برای برداشت برگ های بالغ بین 6 تا 8 ماه زمان نیاز است .
آنچه که قابل ذکر است ، اینست که این گیاه کاکتوس برای رشد به میزان آب بسیار کمی نیاز دارد بنابراین،برای رشد همان آب باران بدون نیاز به استفاده از روش های آبیاری مصنوعی کافی ست برای تولید یک کیلوگرم ماده خشک اولیه تنها به 200 میلی لیتر آب نیاز ست و این درحالی ست که گیاهانی مانند ذرت به بیش از 1000 لیتر آب برای تولید همین مقدار ماده خشک نیاز دارند.
پس از جدا کردن برگ ها ،آن هارا له می کنند و به مدت سه روز در آفتاب خشک می کنند .هنگامی که سطح مناسبی از رطوبت بدست آمد ،آن را با مواد شیمیایی غیر سمی مخلوط کرده و در نهایت در مرحله آخر به آن رنگ اضافه می کنند .چرم کاکتوس در سال 2019 معرفی شد ،بنابراین درهنوز در مراحل اولیه تجاری سازی ست و در زمان نگارش این مقاله ، تنها شامل پنج رنگ شامل سبز ،قرمز،سیاه ،خاکستریو سفید است که به تازگی رنگ های آبی و ترکیبی از رنگ سبز با رنگ های دیگر نیز به تازگی در محصولات جدید به کار گرفته شده است .چرم کاکتوس تا حدی تجزیه پذیر و عاری از هر نوع مواد شیمیایی ،سمی و PVC است .
چرم گیاهی تولید شده از انگور، چگونه تولید شد ؟
چرم گیاهی تولید شده از انگور که به آن چرم شراب و یا چرم انگور نیز گفته می شود ، توسط Vegea یک شرکت خلاق ایتالیایی تولید شد. ایده اصلی که در پشت پرده راه اندازی چنین پروژه ای وجود داشت ، ایجاد یک جاگزین 100% مناسب برای چرم قابل بازیافت و گیاهی به جای چرم حیوانی بود که می توانست در صنعت مد ایتالیا و بازار های بین المللی مورد استفاده قرار بگیرد.
ماده اصلی چرم شراب ،استفاده از ضایعات تولید شده شراب ایتالیایی ست که در واقع همان تفاله انگورست و بدون دخالت هیچ گونه ماده شیمیایی مضری به عنوان ماده اولیه برای تولید چرم انگور استفاده می شود .در ادامه هسته و پوسته باقی مانده پردازش شده و تبدیل به چرم می شود .در حال حاضر گزارشی مبنی بر تشریح روند دقیق و پرده برداشتن از این راز تجاری منتشر نشده است . اما به چرخه کلی به شرح زیرست :
- ابتدا بخشی از پوست و ساقه انگور را که از تفاله انگوربدست آمده است ،خشک می کنند .
- پس از آن ،روغنی از هسته انگور بدست میاید که به وسیله روش هایی که پیشتر ثبت اختراع شده اند،پلیمریزه می شوند .
- از ترکیب الیاف موجود و استفاده از برخی روش ها و فرآیند های تولید نوآورانه و افزودن ماده شیمیایی ماده ای ایجاد می شود که بسیار شبیه به چرم حیوانات است .
نکته قابل توجه دیگر اینست که در فرآیند تولید چرم انگور نیز به مراتب از میزان بسیار کمی آب استفاده می شود چرا که آب موجود و تولید شده در چرخه بار ها و بارها مورد استفاده قرار می گیرد.
علاوه بر آن ،مفهوم بازیافت گیاهی با فروش محصولات چرمی که از چرم انگور تولید شده است ،درمیان خریداران بسیار جا افتاده ست .بدین معنی که خریداران این امکان را دارند که بعد از خرید محصولات چرمی پس از مدتی در ازای تحویل کوپن های مخصوص به فروشندگان ،دوباره آن ها را به فروشگاه و برای فرآیند بازیافت مجدد بازگردانده شوند و دوباره در چرخه تولید چرم شراب یا انگور مورد استفاده قرار بگیرند . در مقایسه با روش اول ،که تفاله انگور را خشک و به پودر تبدیل می کردند ،روش بازیافت بسیار باصرفه تر ست.
چرم گیاهی تولید شده از انگور
چرم گیاهی تولید شده از نارگیل
فرآیند موفقیت آمیز تولید چرم گیاهی ساخته شده ازدیواره سلولی میوه نارگیل ،آب نارگیل و الیاف موز به نام مالائی ، توسط دو کارآفرین موفق انجام شد . به عبارت دیگر مالائی (Malai) ،یک جایگزین چرمی مناسب است که از سلولز باکتریایی رشد یافته به نام چربی شیر بر روی ضایعات صنعتی مانند نارگیل ،الیاف طبیعی ازساقه موز ،کنف و سیزال(گیاه آگاو) بدست می آید .در نتیجه این باکتری سبب تخمیر الیاف موز شده تا بعد از دو هفته به صورت طبیعی خشک شده و خاصیتی شبیه به چرم پیدا کند .شایان ذکر است که این ماده حاوی پلیمر های مبتنی بر نفت،مواد مصنوعی و پوشش پلاستیکی نیست و در فرآیند تولید آن از مواد شیمیایی استفاده نمی شود. چرم موز علاوه بر تجزیه پذیری ،بادوام و مقاوم در برابر آب است و از آن در صنایع مختلفی به خصوص نساجی کاغد به دلیل برخورداری از مقاومت و دوام بیشتر نسبت به چرم کاغذ استفاده می شود .
معایب تولید چرم به روش گیاهی چیست ؟
تولید چرم به روش گیاهی در مقایسه با روش شیمیایی ، مدت زمان بیشتری را به خود اختصاص می دهد . علاوه بر آن چرم تولید شده در روش گیاهی ،از نرمی و انعطاف پذیری نسبتا کمتری نسبت به روش کرومی دارد . همچنین ، قیمت محصولات چرمی در روش گیاهی بالاتر از روش کرومی است و نگهداری از این محصولات به مراتب سخت تر ،نیازمند آگاهی ،دقت و توجه بیشتری در انتخاب واکس چرم مناسب برای سالم نگه داشتن آن ها در طولانی مدت است .
چرم بونتی، فعالیت خود را در یک کارگاه کوچک از سال 1373 در زمینهی تولید کفش چرم مردانه شروع کرده است. پس از گذشت چندین سال از فعالیت حرفه ای در زمینهی تولید محصولات چرم طبیعی دست دوز، درسال 1388 تصمیم به گسترش کسب و کار خود در حوزه صنعت چرم سازی در ایران گرفت و به توسعهی بخش تولیدی کفشها و صندل طبی تمام چرم زنانه، مردانه و اکسسوریها با بهرهگیری از تکنولوژیهای به روز دنیا موفق به پیشرفت در زمینه گسترش و رشد با فعالیت مستمر در صنعت چرم شده است.تمامی محصولات چرم بونتی از چرم گاوی مرغوب تولید می شود.